English

НОВОСТИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ВИТИЛИГО И МЕЛАНОМА

15-01-05

Фибропластите са най-разпространения тип клетки като основна съставка на съединителната тъкан в тялото. Изследователи от Пенсилванския университет, Институт Уистар, на Бостънския университет и Технологичния институт на Ню Джърси откриха начин да се промени предназначението на фибробластите във функционални меланоцити – клетките, които произвеждат пигмент. Тази техника има пряко и важно приложение за разработването на нови клетъчно базирани лечения на кожни болести като витилиго, както и за нови стратегии за скрининг на меланома. Трудът на учените беше публикуван тази седмица в списание Nature Communications.

Д-р Xiaowei обяснява, че: „При директното репрограмиране ние не трябва да минаваме през фазата  плурипотентни стволови клетки, а директно да превърнем фибробластите в меланоцити. Промяната на една клетка от един тип в друг едва ли е необичайна. Природата го извършва постоянно,  най-забележимо при деленето на клетките и диференцирането им на различни типове, докато организмът расте от ембрион до пълноценно функциониращо развито същество.  С терапията посредством стволови клетки, медицината се учи как да се включи в тази клетъчна специализация за нови клинични лечения. Но контролирането и направляването на процеса е трудно. Трудно е да се идентифицират специфичните копиращи фактори, необходими, за да се създаде желания тип клетка. Освен това, необходимия процес за да се промени клетката първо в плурипотентна стволова клетка (iPSC) при състояние на диференциране и след това в желания вид, може да създаде по невнимание тумори.

Д-р  Xiaowei "George" Xu  и колегите му започват изследването с извършване на обширно литературно проучване,  с което установяват десет специфични фактора за копиране, важни за развитието на меланоцити. След това те извършват скринингов анализ и избират три копиращи фактора от тези десет, необходими за меланоцити: SOX10, MITF и PAX3, или това е комбинацията, наречена SMP3.

„Ние извършихме огромно количество работа“, споделя д-р Xiaowei "George" Xu. „Ние елиминирахме всички комбинации на другите копиращи фактори и установихме, че тези три са основните.“

Изследователите тестват първо SMP3 комбинацията в ембрионни фибробласти на мишка, които бързо показват маркерите на меланоцитите. Следващата им стъпка е да използват получена от човек SMP3 комбинация във фетални кожни клетки и отново меланоцитите (получени от човек меланоцити или hiMels) се показват бързо. По-нататъшното тестване потвърждава, че тези hiMels наистина функционират като нормални меланоцити, не само в клетъчни култури, но и в цели животни, използвайки анализ на коса/козина, в които hiMels произвеждат меланинов пигмент. Доказва се, че hiMels функционират идентично на нормалните меланоцити във всеки един аспект.

Д-р Ксу (Xu) и колегите му предвиждат използването на тази нова техника при най-различни кожни болести, по-специално при витилиго, където клетъчно базираните терапии са най-добрите и най-ефикасните подходи.

Този метод може да осигури и нов начин за изследване на меланома. Чрез генериране на меланоцити от фибробласти на пациенти с меланома „ние можем да наблюдаваме не само защо тези пациенти лесно развиват меланома, но и да използваме техните клетки, за да откриваме малки съединения, които могат да предотвратят появата на меланома“ - обяснява д-р Ксу.

Може би най-важното, според учените, е много по-големия брой фибробласти, налични в тялото за репрограмиране, в сравнение със специфичните зрели тъканни стволови клетки, което прави новата техника подходяща и за други клетъчно базирани лечения.

изт. Penn Medicine

top Върни се на предната страница